Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Μειωμένες ταρίφες - πτώση τιμών οι προκλήσεις για τα φωτοβολταϊκά το 2012


Το γεγονός ότι το 2011 ήταν μια χρονιά - ορόσημο για την παγκόσμια βιομηχανία φωτοβολταϊκών επιβεβαιώνει η ετήσια έκθεση Marketbuzz 2011 για την ηλιακή ενέργεια, την οποία εξέδωσε το NDP Solarbuzz. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση, η ισχύς των φωτοβολταϊκών που εγκαταστάθηκε παγκοσμίως το 2011 έφτασε στο επίπεδο - ρεκόρ των 27,4 γιγαβάτ, με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης αυξημένο κατά 40% συγκριτικά με τον αντίστοιχο του 2010,  ενώ τα έσοδα της βιομηχανίας έφτασαν τα 93 δισ. δολάρια.
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, οι επιδόσεις του κλάδου κατά το 2011 ενισχύθηκαν από το γεγονός ότι υπήρξε επίσπευση των επενδύσεων ενόψει των περικοπών στις επιδοτήσεις της ηλιακής ενέργειας. Η συγκεκριμένη τάση έγινε ιδιαίτερα εμφανής κατά το δεύτερο μισό του 2011, ενώ εκείνο που χαρακτήρισε το πρώτο εξάμηνο του έτους  ήταν η υπερ-παραγωγή φωτοβολταϊκών πάνελ, η οποία οδήγησε και σε σημαντική μείωση των τιμών. Πρόκειται για στοιχεία τα οποία, όπως τονίζεται στην έκθεση, θα καθορίσουν στο εξής την πορεία του κλάδου. 

Οι μεγαλύτερες αγορές
Από τις περισσότερες από 100 χώρες τις οποίες κάλυψε η έρευνα, οι πέντε κορυφαίες αγορές φωτοβολταϊκών ήταν η Γερμανία, η Ιταλία, η Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείας και η Γαλλία, στις οποίες σημειώθηκε συνολική ζήτηση που αγγίζει το 74% της παγκόσμιας ζήτησης φωτοβολταϊκών. Σημειώνεται ότι η Κίνα βρέθηκε στην τρίτη θέση – από την έβδομη που βρισκόταν το 2010 – καταγράφοντας αύξησης της τάξης του 470%.
Οι ευρωπαϊκές χώρες αντιπροσωπεύουν 18,7 GW, ή το 68%, της παγκόσμιας ζήτησης το 2011, από 82% που ήταν το 2010. Πρόκειται για μία πτωτική πορεία, η οποία, σύμφωνα με τις προβλέψεις που καταγράφονται στην έκθεση θα συνεχιστεί και τα προσεχή χρόνια. 

Solarbuzz
Συγκριτικά στοιχεία των 10 κορυφαίων αγορών
Σύμφωνα με την έκθεση, οι κινέζοι κατασκευαστές διατήρησαν την κυριαρχία τους στις κρυσταλλικές γκοφρέτες πυριτίου, τα φωτοβολταϊκά κελιά και τα πάνελ, το μερίδιο των φωτοβολταϊκών thin film μειώθηκε ενώ σημειώθηκε ραγδαία αύξηση της ζήτησης στις ασιατικές αγορές.
Η παγκόσμια παραγωγή φωτοβολταϊκών κυψελών έφτασε τα 29,5 GW το 2011, από 23 GW το προηγούμενο έτος, με τα thin film φωτοβολταϊκά να αντιπροσωπεύουν το 11% της συνολικής παραγωγής. Από Κίνα και Ταιβάν προήλθε το 74% της παγκόσμιας παραγωγής φωτοβολταϊκών κυψελών, από 63% που ήταν τον προηγούμενο χρόνο.
Οι προβλέψεις
Η τεράστια αύξηση των αποθεμάτων φωτοβολταϊκών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011, ως αποτέλεσμα της αύξησης της παραγωγής η οποία δε συμβάδιζε με τη ζήτηση, οδήγησε σε σημαντική μείωση των τιμών, δημιουργώντας προβλήματα σε αρκετές εταιρίες του κλάδου. Στην έκθεση εκτιμάται ότι τους επόμενους μήνες οι τιμές εργοστασίου των φωτοβολταϊκών πλαισίων θα καταγράψουν μείωση που θα κυμανθεί από 43% έως 53% σε σχέση με τα επίπεδα του 2011.
Όσον αφορά το πώς θα διαμορφωθεί η παγκόσμια ζήτηση το επόμενο 12μηνο, η έκθεση προβλέπει ότι η Ευρώπη θα χάσει σημαντικό ποσοστό του μεριδίου της στην παγκόσμια αγορά, πέφτοντας στο 53%. Μάλιστα, υπάρχει πρόβλεψη ότι έως το 2016 το μερίδιο της ευρωπαϊκής αγοράς θα φτάσει κάτω από 42% καθώς η Βόρεια Αμερική αλλά και οι ασιατικές αγορές προβλέπεται ότι θα έχουν ραγδαία ανάπτυξη. Ειδικά για την Κίνα, η έκθεση αναμένει ότι έως το 2016 θα έχει κατακτήσει το 17% της παγκόσμιας αγοράς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου