Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

ΑΠΕ: στο Fast Track 5 μεγάλες επενδύσεις


Την υπαγωγή στο Νόμο 3894/2010, «Επιτάχυνση και διαφάνεια υλοποίησης Στρατηγικών Επενδύσεων» (Fast Track), έξι επενδύσεων συνολικού ύψους 5.6 δις ευρώ, αποφάσισε η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων που συνεδρίασε χθες υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών, κ. Ευάγγελου Βενιζέλου.
Οι επενδυτικοί φάκελοι, μετά τη συμπλήρωση όλων των δικαιολογητικών τους από τους επενδυτές, θα διεκπεραιωθούν μέσα από τις ταχείς διαδικασίες που προβλέπει η σχετική νομοθεσία, με τη μέριμνα της Invest in Greece.
Η ταυτότητα των εγκεκριμένων επενδυτικών έργων:

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
1) Ανάπτυξη συστοιχιών αιολικών πάρκων ισχύος 1.005 MW στην Κρήτη και διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα
Εταιρεία: Elica Group
Προϋπολογισμός: €1,99 δις ευρώ
2) Κατασκευή ηλιοθερμικού σταθμού ισχύος 70 MW στη θέση Φουρνιά, Δ. Σητείας, Ν. Λασιθίου Κρήτης
Εταιρεία: SOLAR POWER PLANT LASSITHI EPE
Προϋπολογισμός: €268 εκ. ευρώ
3) Κατασκευή 12 Φ/Β πάρκων, ισχύος 166,142 MW στις περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας
Εταιρεία: Spes Solaris – Solar Concept A.E
Προϋπολογισμός: € 332,284 εκ. ευρώ
4) Αντλησοταμιευτικά συστήματα αποθήκευσης και παραγωγής ενέργειας, ισχύος 587 MW, στην τεχνητή λίμνη Καστρακίου του Δ. Αμφιλοχίας, Αιτωλοακαρνανίας, με δύο άνω ταμιευτήρες “ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ  “ΠΥΡΓΟΥ”
Εταιρεία: ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.
Προϋπολογισμός: € 501.830.000 ευρώ
5) Αιολικό Σύστημα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Α.Σ.Π.Η.Ε.) Κρήτης, με ανάπτυξη 33 συστοιχιώνΑιολικών Σταθμών, ισχύος 1.077 MW, και διασύνδεση στο Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα Ενέργειας μέσω υποβρυχίου καλωδίου
Εταιρεία: ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.
Προϋπολογισμός: €2,46 δις ευρώ
Μεταλλευτικός Κλάδος
1) Επένδυση στον μεταλλευτικό κλάδο για την αξιοποίηση κοιτάσματος χρυσού εντός μεταλλευτικών παραχωρήσεων στο Νομό Έβρου (Δ. Αλεξανδρούπολης)  για την οποία έχει ήδη εκδοθεί η εγκριτική πράξη του ΥΠΕΚΑ και θετική γνωμοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.
Εταιρεία: ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΘΡΑΚΗΣ Α.Β.M.E
Προϋπολογισμός:  € 128,960 εκ. ευρώ
Σε δηλώσεις του σχετικά με την υπαγωγή των έξι επενδύσεων στο fast track, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, δήλωσε ότι «τα έργα αυτά πρόκειται να διεκπεραιωθούν μέσα από γρήγορες και απλές διαδικασίες, με τη μέριμνα του αρμόδιου υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, του Invest in Greece και της Γενικής Γραμματείας Στρατηγικών Επενδύσεων.
«Τα οφέλη για τη χώρα μας από τις επενδύσεις αυτές θα είναι πολλαπλασιαστικά, τόσο για τις τοπικές κοινωνίες όσο και συνολικά για την Ελλάδα, από τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και συνολικά την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου